• Uroczysko Gryżyna

Stumetrowa sala wielofunkcyjna.

Dom Gościnny Uroczysko Gryżyna jest obszerny, oryginalna powierzchnia parteru to ponad 120m2. Umieściliśmy tam pomieszczenia dla personelu, toalety damską i męską, kuchnię, hall, magazyny i dwa salony.

Długo zastanawialiśmy się nad aspektem funkcjonalnym tych przestrzeni, wręcz już w trakcie projektowania odwróciliśmy cały parter o 180 stopni. W pierwotnym planie architekta bowiem, reprezentatywna część domu była zwrócona w kierunku ulicy a część "robocza" miała widok na rozlewisko bobrów i Gryżyński Park Krajobrazowy.

Nie powiem, że w pewnym momencie podczas przeglądania planów nastąpiło przebudzenie. Powiem, że ta zmiana to była po prostu konieczność, która kosztowała nas pewne perturbacje z architektem.

Już po zmianie orientacji parteru doszliśmy do wniosku, że 60m2 parteru poświęcone na salę imprezową nie wystarczy. Okazało się, że Goście mieszkający w domu, którzy będą korzystali z dobrodziejstw domu; Goście weselni, imprezowicze czy uczestnicy zjazdów integracyjno-szkoleniowych, nie znajdą dla siebie wystarczająco dużo miejsca.

Postanowiliśmy zatem dobudować jeszcze 100m2. Nowa część nie mogła udawać starej i tak jak w Luwrze, musiała współistnieć wkomponowana, lecz nowa i niezależna od istniejącej.

I tak zaprojektowano salę, w której strop o rozpiętości 13 metrów, nie ma podpór. Cała powierzchnia nie jest niczym ograniczona i stwarza znacznie większe możliwości. Wyrysowano drewnianą elewację wentylowaną, która swą strukturą nawiązywała do otaczającego lasu. Okna o powierzchni prawie 30m2, miały otwierać się na otaczającą scenerię wsi i lasu.

W trakcie realizacji inwestycji postanowiliśmy zmienić drewnianą i bardzo kosztowną elewację na taką, która mieściła się w kurczącym budżecie. I tak dobraliśmy kolor elewacji do koloru stolarki okiennej. Naszym zdaniem doskonale wpisała się w kolor nieba a kosztowała 100% mniej.

Jeden z nas jak wiecie projektuje wnętrza domu. Marcin zdecydował się na zielony kolor ścian i czarny sufit. Moim zdaniem to strzał w dziesiątkę, który wprowadza las do wnętrza sali, potęgując jej rozmiar.

Całości dopełnią panele winylowe w kolorze wiejskiego dębu. Salę oświetlimy nowoczesnymi lampami "downlight", które tworzą kameralny klimat, oświetlając to co powinny. W naszej sali oświetlą krystalicznym światłem pięknie udekorowane stoły i jedzenie.

Rezerwacje na wesela, komunie czy pobyty wypoczynkowe zaczęły już spływać. Nasze marzenie o Uroczysku Gryżyna powoli stało się rzeczywistością.






106 wyświetlenia