top of page

WINICE

Lubuskie, najcieplejsze województwo w Polsce, ma doskonałe warunki do uprawy winogron. Lekka, piaszczysta gleba podbudowana warstwą gliny, otoczenie jezior i lasów oraz pofałdowany teren polodowcowy. Oto wyśmienite warunki do uprawy winogron, której tradycja sięga XIX wieku.

Uroczysko Gryżyna położone pół drogi między Zieloną Górą a Gorzowem Wielkopolskim, jest doskonałym miejscem wypadowym do zwiedzania okolicznych winnic. 

W okręgu 10 kilometrów znajduje się kilka mniejszych i większych plantacji. Najbliższe "Od Nowa" i "Pod Lubuskim Słońcem" położone są zaledwie kilka kilometrów od Gryżyny. 

ARIS

Aris to nasze najnowsze odkrycie. Aż trudno uwierzyć, że tak dobre wina uchowały się naszej uwadze aż tak długo.
Wszak z Gryżyny to zaledwie 20 minut drogi samochodem w kierunku Krosna Odrzańskiego. 

W winnicy Aris uprawia się sześć odmian winorośli o jasnych owocach i jedną o ciemnych - pinot noir. Oba szczepy uprawiane są z przeznaczeniem na wino białe. 


Pomysł założenia winnicy powstał w 2016 roku, a nasadzeń dokonano dwa lata później.

Próbne produkcje były obiecujące, gdyż wino z 2019 roku zrobione w ilościach symbolicznych zdobyło dwa medale na Targach Enoexpo 2020 - Solaris - brąz, a Johanniter - srebro. 
Debiut pierwszego rocznika w sprzedaży - wina AD 2020 - odbył się w marcu 2021 roku.

Właścicielami winnicy są Robert Stawski i Maciej Stępień.

ARIS.webp
GOSTCHORZE.webp

GOSTCHORZE

Gostchorze, tak się nazywa winnica, w której Guillaume Dubois postanowił stworzyć małą lubuską Szamapnię. Jest jednym z pierwszych producentów wina musującego w Polsce. Pan Dubios jest pół polakiem (po mamie) i pół francuzem. 

W winiarstwie zdobył wiedzę na kilku specjalistycznych kursach w Szamanii a od 10 lat wiedzę tą praktykuje w Gostchorzu, gdzie uprawia 5 odmian winorośli na ponad 15 hektarach.
 

GostArt  to wino gronowe, musujące i wytrawne. Jego harmonijny, wytworny smak tworzy unikalna kompozycja winogron szczepów Riesling, Pinot gris i Pinot blanc. Stworzone według szkoły francuskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Krosna Odrzańskiego. Swój doskonały smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 Krośnieńska Dolina Odry. Mikroklimat Winnicy Gostchorze,  piaszczyste gliny ogrzewane ciepłymi strumieniami wiatru znad łąk nadodrzańskich jest mocno wyczuwalny w aromatycznym, niemal kwiatowym bukiecie GostArt.

OD NOWA

Od Nowa, od nowa czyli po staremu. Państwo Maria i Tadeusz Olejarz kilka lat temu postanowili wskrzesić tradycję produkcji wina musującego.Przed laty, jeszcze przed II wojną światową na terenie obecnej winnicy uprawiano winogrona odmian Pinot Blanc i Riesling. Metodą szampańską z zachowaniem najwyższych standardów, lecz stosując tradycję i wiedzę od pokoleń, produkują doskonałe wina musujące. Dziś Państwo Olejarz, na areale prawie jednego hektara, na wzgórzu lekko opadającym ku południu, odtworzyli OD NOWA to co zapomniano na wiele lat. Uprawiają te same odmiany, które hodowano 100 lat temu. Ich winnica jest położona na skraju miejscowości Bytnica, która jest jednocześnie naszą gminą.  Produkcja w winnicy doczekała się uznania podczas VIII Konkursu Polskich Win , Jasło 2021. Musujące wino półwytrawne Cuvee 2020 zdobyło srebro. Złotem uhonorowano wino wytrawne Cuvee 2020, które dodatkowo dostało nagrodę Champion.

www.winnicaodnowa.pl
 

winnica Od Nowa
POD LUBUSKIM SŁOŃCEM.webp

 POD LUBUSKIM SŁOŃCEM

Pod Lubuskim Słońcem to duma Pani Bożeny Schabikowskiej. Założona w 2006 roku, dziś to ponad 3000 krzewów kilku dmian: Seyval Blanc, Vidal Blanc, Hibernal, Bianca, Jutrzenka, Muscat Odeski, Solaris, Rondo, Regent, Acolon, Cabernet Cortis, Monarch. Czynnikiem decydującym o wyborze odmian było umiejscowienie winnicy na dość płaskim i odkrytym terenie, gdzie istnieje zagrożenie niskich temperatur i silnych wiatrów. Wybrane odmiany charakteryzują się większą odpornością. Są uprawiane głównie w Kanadzie i Anglii, a także w zimnych regionach Europy. Ponadto, pozwalają uzyskać jak największą paletę możliwości produkcji – począwszy od win wytrawnych po szampana i wino z podsuszanych winogron.

Monna 2016 to Złoty Medalista konkursu Galicja Vitis 2020, 86/100pkt. w którym 500 win zostało ocenionych przez międzynarodowe jury złożone z doświadczonych testerów oraz enologów z Gruzji, Niemiec, Mołdawii, Polski, Czech, Słowacji i Węgier.

 

​Wytrawne wino z 2016 roku. Przechowywane przez 6 miesięcy w beczce z dębu a węgierskiego. Wytworzone metodami naturalnymi z odmian acolon, monarch i cabernet cortis. Wino w stylu lekkim, o wyraźnym zapachu jak i smaku ciemnych owoców leśnych- borówek oraz jeżyn, ale też aromatów beczkowych- wanilii, dębu z dobrze wyważoną taniną. Ma bardzo mocny i ciemny rubinowy kolor.

bottom of page